July 20, 2013

Food Edit: Pollo en mole

Aneb 'kure v mole' (pojo en mole) je podle meho jeden z nejvice mexickych pokrmu co mame v menu. Jasne mame plno tacos, enchilady a podobne pokrmy, ktere zahrnuji kukuricne tortily nebo avokado apod. Ale tento zpusob kurete je zvlastni ve sve kombinaci kureciho masa - cokolady - chili. Proste naprosto jina chut.
Nase servirovana porce se sklada z pulky kurete s touto mole omackou a mexickou ryzi s cernymi fazolemi. Kazdy z techto pokrmu je servirovany s kukuricnymi tortilami. Ty slouzi v podstate k servirovani. Nakladate si na ne ryzi, fazole, maso a omacku (nejenom mole, ale i ty ostatni, kterych je vzdy po ruce plno).

picture credit here

Jedno cele kure - rozkrate na ctvrtky nalozime na tri hodiny do marinady skladajici se z:
platky limetky
platky citronu
tri strouzky vylisovaneho cesneku
jedne mensi cibule
cerneho pepre
soli
pul lzicky chilli koreni
lzicky oregana
oleje
lzicky cesneku  prasku
pul lzicky drceneho noveho koreni



Dobre vpracujeme do kurete, ktere uzavreme do misky spolu s platky citrusu a nechame minimanlne na tri hodiny v lednici (idealne pres noc) marinovat. Nasledne upeceme v troube.
Mole omacka ma tyto prisady:
1 lzicka soli
2 lzice olivoveho oleje
2 hrnky kureciho vyvaru
1 stredne velkou cibuli nadrobno nakrajenou
3 strouzky cesneku
1 1/2 lzicky drceneho kminu
1 lzicku nakrajene jallapeno nebo habanero chilli papricky
1/2 lzicky drcene skorice
1/4 lzicky drceneho hrebicku 
1/4 lzicky drceneho noveho koreni
60g masla
30g mandli na platku nebo drcenych
6 lzic tomatoveho protlaku
2 lzicky medu
100g tmave cokolady
na drobno nakrajeny koriandr
1 nadrobno nakrajene rajce

Na stredne velkem ohni rozehrejeme olej. Pridame cibuli a sul. Cibulku osmazime az skoro dozlatova. Pote pridame cesnek. Na vysmazenou cibulku s cesnekem pridame vsechny suche koreni a osmazime asi dve minuty. Nasledne podlejeme vyvarem a privedeme ke stavu kdy cela smes probublava (ne varu!). Nasledne jeste mirne snizime teplotu a pridame maslo, rajcatovy protlak, rajce, chilli papricky a med. Dosolime dle libosti. Michame smes az se vse krasne spoji. Poslednim krokem je pridani cokolady, kterou v teto omacce rozpustime. Chvili povarime.
Je mozne, a mozna i lepsi, kure pri peceni polevat touto omackou, ale pouze do doby nez zacne az prilis ztracet tekutou formu. Spravna molle omacka by totiz mela mit konzistenci podobnou napriklad kondenzovanemu mleku a byt tedy velice husta. Tipem je neuvarit omacku z cele davky vyvaru, ale casti nasledne pecenim zahustenou omacku mirne rozredit ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...